Stejně oblíbená je ale i další zelenina, zelené natě, byliny a koření – hlavně oregano a bazalka., které vzájemně vyvažuje a doplňuje různé chutě. Oblíbený je také česnek Polévky se v Turecku téměř nevaří, Turci si na nezvykli. Zato mají rádi maso, používá se hlavně skopové, které se převážně vaří nebo dusí. Tyto způsoby přípravy jídla jsou v turecké kuchyni využívány nejčastěji, připravují se pilafy, šašliky nebo směsi se zeleninou.
Jako příloha je často využívána rýže. Slavnostním pokrmem, který se podává na svatbách je tzv. šafránová rýže. Na stole také nesmí chybět chleba. Když se řekne Turecko, vybaví se nám také káva, jejíž příprava zde má dlouhou tradici a je nenapodobitelná. Káva se pije všude a velmi často, i když je na naše poměry hodně silná a také sladká. Její příprava je však obřad, který podporuje společenský život. Stejně obřadně se v Turecku připravuje i čaj.
Turecká kuchyně si hodně potrpí na různé sladkosti a cukrovinky. Na náš vkus jsou opravdu přeslazené a často v nich najdeme rozinky, fíky a ořechy. Jejich orientální příchuť je na nás nezvyklá, ale kdo si je oblíbí, nelituje. Obsahují velké množství cukru, ale dají se srovnat s naším sušeným ovocem, takže nejsou tak kalorické.
Nejběžnějším tureckým nápojem je ayran, což je směs jogurtu a vody v poměru 2 : 1. Je to velmi zdravý a osvěžující nápoj, do kterého se někdy přidává česnek nebo pepř. Turecká kuchyně je ve světě poměrně vysoce hodnocena a často je srovnávána s rafinovaností kuchyně francouzské.
Jablka s mandlemi a jogurtem /6 porcí/
1/3 šálku mandlových lupínků, 24 hřebíčků, 6 středních jablek, 2/3 šálku krystalového cukru, 1 šálek vody, 1/2 šálku smetanového bílého jogurtu, pár kapek mandlové esence (mandlové aroma)
Mandle rozsypte do mělkého pekáčku z varného skla a opečte je při 180 stupních Celsia po dobu 8 - 10 minut, dokud nezezlátnou (nebo nechejte mandle zhnědnout, pokud je máte takto rádi).
Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Do každého jablka zapíchněte nahoru dokola čtyři hřebíčky.
Ve velké hluboké pánvi (nebo v hrnci) smíchejte vodu s cukrem a přiveďte na prudkém plameni k varu. Vařte za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí. Do směsi postavte jablka, zmírněte plamen na minimum a vařte asi 15 minut, dokud jablka nezměknou. Během vaření jablka několikrát sirupem podlijte.
Smíchejte bílý jogurt s kapkami mandlové esence. Jablka dejte na talíř, do středu nalijte jogurt s mandlovou esencí, posypte mandlovými lupínky, polijte sirupem a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
Foto © Depositphotos.com/EnginKorkmaz