Tankové pivo v Depu

front.post
front.public: 18. 05. 2014
time02
V evropském měřítku jsou Češi v rozšíření národního nápoje čepovaného z tanků na špici. Zájem o tankové pivo přitom stále roste, takže se zvyšuje i množství restaurací, kde se točí. Příkladem může být nově otevřená restaurace Depo v komplexu hotelu Latrán v Českém Krumlově, která zavedla tankové pivo jako první ve městě. Na čepu mají světlý výčepní 12° ležák Plzeň.

 

Brzy ráno v prvních dnech měsíce dubna dorazila do Českého Krumlova historicky první dodávka tankového piva z Plzeňského Prazdroje. Pivo na místo dovezla speciální cisterna, a tak bylo nutné na městském úřadě předem vyjednat mimořádné povolení k dopravě. Restaurace Depo se totiž nachází přímo na Latránu, tedy pod zámkem. Architekt Tomáš Novák a designer Jiří Paclík kromě originálního interiéru mysleli i na obyvatele města a zakomponovali do návrhu průchod restaurací, propojující městskou část s nově vybudovaným parkem u severní stěny zámku a říčky Polečnice.

 

 

Pod pojmem „tank“ je nejjednodušší si představit nerezovou cisternu o objemu pěti nebo deseti hektolitrů. Tank je umístěn v izolované místnosti, tzv. tankovně, při teplotě 8–10 °C. Tank ve svých útrobách ukrývá speciální jednorázový vzduchotěsný polypropylenový vak. Právě do něj se přímo z pivovarských cisteren stáčí pivo. Do vaší sklenice se dostává pouhým stlačením vaku, takže během své přepravy z pivovaru až na stůl nepřijde do kontaktu se vzduchem nebo jiným plynem. Díky tomu má správný říz a nemělo by být zvětralé ani přesycené. Pivo skladované a podávané uvedeným způsobem může být nepasterizované, a proto má plnější chuť.

 

Kromě skvělého piva nabízí restaurace tradiční českou kuchyni a pivní dobroty, vznikající pod dohledem šéfkuchaře Jakuba Kulhavého. Neméně zajímavý bude široký výběr pálenek z oblasti Českokrumlovska. Součástí komplexu je letní terasa s dětským hřištěm. Počítá se též s hudební produkcí či venkovním dětským divadlem.