Česko patřilo mimo jiné také mezi význačné pěstitele chřestu, ale ne každý umí tuto báječnou a lahodnou zeleninu správně připravit tak, aby lahodila nejen jazyku, ale i oku. A přitom to není nic složitého, připravit opravdovou lahůdku z chřestu zvládne i nezkušená kuchařka nebo kuchař, který chce překvapit mlsné jazýčky.
Bílý nebo zelený chřest se povaří krátce v páře nebo ve vodě. Je to křehká zelenina, takže ji opravdu nemusíme vařit dlouho. Na talíři jej posypeme sýrem, nejvhodnější je Grana padano. Přidá se několik plátků kvalitní šunky od kosti a k tomu budou jistě chutnat nové petrželové brambory. Už na talíři to vypadá úžasně a co teprve až ochutnáte.
K tomu patří, samozřejmě, kvalitní, lehké, bílé a dobře vychlazené moravské víno. Ze sortimentu VINO & spol. doporučujeme moravské Cuvéé Asparagus, což je k chřestu skutečně stylové. Je to vínko s nezaměnitelným aromatem citrusů a čerstvě posečné trávy. Pokud chceme hledat víno zahraniční, pak se nespleteme, když sáhneme po německém Rivaneru. Toto lehké víno s tropickým aroma a mírným perlením na jazyku pochází z oblasti povodí řeky Nahe.
Nu, a teď už zbývá jen příjemná společnost a hezké prostředí. A nezapomínejte na to, že chřest patří mezi afrodisiaka, takže společnost vybírejte stejně pečlivě jako víno.
My doporučujeme bilý nebo zelený chřest krátce povařit ve vodě nebo v páře, potom na talíři posypat sýrem Grana padano, přidat pár plátku kvalitní šunky od kosti a petrželkové jarní brambory. K chřestu samozřejmě patří i kvalitní, lehké bílé víno.
Náš první typ je moravské Cuvée s patřičným jménem Asparagus - víno s aroma citrusů a jarní čerstvé trávy.
Druhým doporučením je německý Rivaner z oblasti povodí řeky Nahe, lehké víno s tropickým aroma a skoro až jemným perlením na konci jazyka.
Jednoduše ideální kombinace spojením chutí vína a čerstvého chřestu :)
Dobrou chuť!