Prožijte grilovací sezónu s panenskými oleji Monini

front.post
front.public: 01. 05. 2014
time04
Jaro a s ním spojený začátek grilovací sezony se pomalu rozjíždí. Labužníci oprašují grily a nakupují zásoby masa, ryb a zeleniny. Monini nabízí extra panenský olivový olej s příchutí citrónu, pikantního česneku & chilli a svěží příchutě bazalky. Vyzkoušejte si pestré využití kvalitních ochucených olejů od marinování až po dochucení grilovaného masa či zeleniny. 

 

Drůbež, vepřové, hovězí maso nebo grilované sýry skvěle dochutí ochucené extra panenské olivové oleje Monini. Jídlo dostane příjemný šmrnc a nepřebije chuť původní suroviny. Bazalka, česnek, citrón a chilli jsou typické středomořské ingredience, které při přípravě jídel ocení mistři grilu i začátečníci.

 

Extra panenský olivový olej Monini s příchutí Citrón

Extra panenský olivový olej Monini s citrónovou příchutí ideálně dochutí grilovanou rybu nebo mořské plody. Dá se s ním parádně marinovat drůbeží a jehněčí maso, skvěle se hodí do salátů. Ve spojení s typickým italským carpacciem je to opravdová lahůdka.

 

 

Extra panenský olivový olej Monini s příchutí Česnek & Chilli

Hodí se pro základ grilovací marinády nebo dochucení již hotového masa na talíři. Pikantní extra panenský olej Monini zkuste na grilu s vepřovým a hovězím masem. Příjemně ostrou chuť získají také pokrmy z těstovin a luštěnin. Chuťovým požitkem jsou pečené brambory na ohni pokapané ochuceným olejem. Pikantní příchuť znamenitě podtrhne základ jíšky guláše či drštkové polévky.

 

Extra panenský olivový olej Monini s příchutí Bazalka

Svěží bazalka doladí grilované sýry tofu nebo feta a báječně si sedne s grilovanou zeleninou. Lahodná je kombinace s těstovinami a typickými italskými předkrmy. Mezi často připravované i u nás patří bruschetta (toasty s rajčaty, česnekem a bazalkou) nebo caprese (mozzarella s rajčaty a bazalkou).

 

Olivové oleje Monini dodávají lidskému organizmu zdraví prospěšné látky, které odpovídají původnímu složení čerstvých oliv. Díky vysokému obsahu mono-nenasycených mastných kyselin spadá olivový olej mezi nejzdravější tuky. Dále obsahuje polyfenoly (přírodní antioxidanty) a vitamín E. Pouze extra panenský olivový olej, ze všech druhů olivových olejů, si zachovává originální a typicky olivovou chuť. Ta závisí na odrůdě, stupni zralosti oliv a způsobu, jak byly olivy sklizeny, lisovány a skladovány.

 

Zajímavosti a tipy:


  • Ze 100 kg surových oliv vznikne mechanickým lisováním 20 kg extra panenského a panenského oleje, 20 kg olivového odpadu (používá se pro oleje Sansa nebo Pomace) a 60 kg vody.

  • Olivovníky mají velmi starý původ (rozšířily se přes celé Středozemí během 6. století před n. l.) a stromy jsou schopné růst, i když preferují mírné podnebí, ve velmi rozmanitém prostředí (hory do 600 m n. m., kopce, skalnatý terén nebo jílovitá půda).

  • Extra panenskému olivovému oleji dlouhodobě nesvědčí vystavování teplu, světlu a přístup kyslíku. Doporučuje se zkonzumovat olivový olej do 24 měsíců a skladovat jej při pokojové teplotě na tmavém místě (Např. uzavřená skříň, komora nebo spíž bez oken).

  • Ochucené olivové oleje je vhodnější spotřebovat ještě dříve než čisté olivové oleje a neprospívá jim skladování v ledničce.

  • Olivy a olivové oleje mají rozličné chuťové vlastnosti. Patří mezi ně například chuť olivová (charakteristická pro čerstvé olivy), pikantní (rozeznatelné v prvních měsících po vylisování), hořká (typická pro oleje ze zelených plodů), sladká (příznačná pro některé oblasti pěstování) nebo vegetativni (chuť připomínající rostliny nebo ovoce – jablka, rajčata, mandle, čerstvě pokosená tráva).