Drůbež, vepřové, hovězí maso nebo grilované sýry skvěle dochutí ochucené extra panenské olivové oleje Monini. Jídlo dostane příjemný šmrnc a nepřebije chuť původní suroviny. Bazalka, česnek, citrón a chilli jsou typické středomořské ingredience, které při přípravě jídel ocení mistři grilu i začátečníci.
Extra panenský olivový olej Monini s příchutí Citrón
Extra panenský olivový olej Monini s citrónovou příchutí ideálně dochutí grilovanou rybu nebo mořské plody. Dá se s ním parádně marinovat drůbeží a jehněčí maso, skvěle se hodí do salátů. Ve spojení s typickým italským carpacciem je to opravdová lahůdka.
Extra panenský olivový olej Monini s příchutí Česnek & Chilli
Hodí se pro základ grilovací marinády nebo dochucení již hotového masa na talíři. Pikantní extra panenský olej Monini zkuste na grilu s vepřovým a hovězím masem. Příjemně ostrou chuť získají také pokrmy z těstovin a luštěnin. Chuťovým požitkem jsou pečené brambory na ohni pokapané ochuceným olejem. Pikantní příchuť znamenitě podtrhne základ jíšky guláše či drštkové polévky.
Extra panenský olivový olej Monini s příchutí Bazalka
Svěží bazalka doladí grilované sýry tofu nebo feta a báječně si sedne s grilovanou zeleninou. Lahodná je kombinace s těstovinami a typickými italskými předkrmy. Mezi často připravované i u nás patří bruschetta (toasty s rajčaty, česnekem a bazalkou) nebo caprese (mozzarella s rajčaty a bazalkou).
Olivové oleje Monini dodávají lidskému organizmu zdraví prospěšné látky, které odpovídají původnímu složení čerstvých oliv. Díky vysokému obsahu mono-nenasycených mastných kyselin spadá olivový olej mezi nejzdravější tuky. Dále obsahuje polyfenoly (přírodní antioxidanty) a vitamín E. Pouze extra panenský olivový olej, ze všech druhů olivových olejů, si zachovává originální a typicky olivovou chuť. Ta závisí na odrůdě, stupni zralosti oliv a způsobu, jak byly olivy sklizeny, lisovány a skladovány.
Zajímavosti a tipy:
- Ze 100 kg surových oliv vznikne mechanickým lisováním 20 kg extra panenského a panenského oleje, 20 kg olivového odpadu (používá se pro oleje Sansa nebo Pomace) a 60 kg vody.
- Olivovníky mají velmi starý původ (rozšířily se přes celé Středozemí během 6. století před n. l.) a stromy jsou schopné růst, i když preferují mírné podnebí, ve velmi rozmanitém prostředí (hory do 600 m n. m., kopce, skalnatý terén nebo jílovitá půda).
- Extra panenskému olivovému oleji dlouhodobě nesvědčí vystavování teplu, světlu a přístup kyslíku. Doporučuje se zkonzumovat olivový olej do 24 měsíců a skladovat jej při pokojové teplotě na tmavém místě (Např. uzavřená skříň, komora nebo spíž bez oken).
- Ochucené olivové oleje je vhodnější spotřebovat ještě dříve než čisté olivové oleje a neprospívá jim skladování v ledničce.
- Olivy a olivové oleje mají rozličné chuťové vlastnosti. Patří mezi ně například chuť olivová (charakteristická pro čerstvé olivy), pikantní (rozeznatelné v prvních měsících po vylisování), hořká (typická pro oleje ze zelených plodů), sladká (příznačná pro některé oblasti pěstování) nebo vegetativni (chuť připomínající rostliny nebo ovoce – jablka, rajčata, mandle, čerstvě pokosená tráva).