Kdo by neznal parmazán. Jedná se o jeden z nejslavnějších sýrů na světě. Sice ho používají všude na světě, nicméně se domníváme, že o něm toho zase tolik nevědí, co se týká historie a tak podobně. Od toho jsme tu my a tento článek, který se bude snažit přinést ucelené informace o jednom z nejpoužívanějších tvrdých sýrů vůbec.
Tak tedy začneme. Jak je patrné z názvu, tak tento sýr pochází z Parmy, která se nachází v Itálii. Je typický, tudíž je žluté barvy a lidé ho dnes používají do skoro všech pokrmů, s nadsázkou řečeno. Parmazán mají lidé velmi rádi pro jeho chuť, zatím nikdo neřekl, že by mu tento sýr nechutnal, nebo tedy aspoň nikoho takového nenašli. To by bylo relativně všechno. Nyní se zaměříme na pokrmy s parmazánem. Tak nejznámější jsou klasické špagety se sýrem. Nebudeme urážet české hospodyňky, potažmo český národ tím, že bychom tu vysvětlovali přípravu tohoto jídla. Vysvětlíme si pokrmy, o kterých jste třeba neslyšeli nebo je neznáte, a do kterých patří parmazán. Začneme Sýrovkou, což je poměrně jednoduchá záležitost i pro začátečníky. Uděláme si litr a půl vývaru z kostí, případně i masa, přidáme omytou a očištěnou kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel, přičemž vše uvaříme doměkka.
Když je zelenina měkká, tak ji nakrájíme nebo nasekáme, to je vcelku jedno. Přidáme nasekanou pažitku a trochu osolíme. Pak už se podává – při podávání patří do talíře žloutek, do toho přijde dále parmazán a následně se to zalije polévkou. Kdo chce, může žloutek vynechat, záleží na vkusu a chuti každého člověka. V našich končinách jsou oblíbené pomazánky, tak tady máme jednu z nich – Turistická – tak zní její jméno. Smícháme máslo, rostlinný tuk, tavené sýry, dle chuti a vlastní libosti, sardelovou pastu a nadrobno nakrájenou cibuli. Potom se přidá nakrájená šunka, sladkokyselé okurky a na závěr přimícháme parmazán.
To byly trochu jednodušší věci, vesměs studeného rázu, ale nyní si dáme klasický teplý pokrm a budou to Královské brambory. Brambory umyjeme, nařízneme a upečeme v troubě. Opečené brambory se potom nakrájí na silnější plátky, osolí, opepří, posypou nahrubo nakrájeným česnekem, na ně se rozloží plátky plísňového sýru a také se rozloží i parmazán a nasekanou petrželovou natí. Kdo chce, tak může to nejprve naskládat a pak až péct v troubě. Tady jsme přinesli několik informací o parmazánu jako takovém a k tomu i pokrmy, které si můžete připravit. Koneckonců parmazán se dá jíst i samotný, kdo má tedy na to žaludek.