Gurmánská cesta Itálií: Od Alp až po Sicílii v restauraci Rossopomodoro v centru Prahy

front.post
front.public: 28. 04. 2025
Rossopomodoro-sezonni-menu-7

 


V oblíbené italské restauraci Rossopomodoro, která sídlí na Vinohradech v Krkonošské ulici, můžete podniknout vzrušující kulinářský výlet napříč Itálií, aniž byste opustili Prahu. Od května tady startuje nové sezónní menu, které vás každé dva měsíce zavede do jiné části Apeninského poloostrova. Vedle stálé nabídky budou připraveny vždy tři tradiční pokrmy a jedna autentická regionální pizza.


Každé menu bude věnováno jinému italskému regionu a navrženo tak, aby reflektovalo sezónnost surovin i typické chutě dané oblasti. V květnu a červnu menu hosty pozve na jih Itálie s pokrmy jako je pasta alla Norma, pražma po amalfitánsku, vonící po citronech a bylinkách, či pizza Cosenza s uzeným sýrem provola, pikantním „nduja“, cibulí z Tropey a černými olivami. V červenci a srpnu se restaurace ponoří do chutí a vůní italských ostrovů – na výběr budou sardinské těstoviny fregola s čerstvými mušlemi, slávkami, strouhanou bottargou a citronovou kůrou nebo grilovaný steak z tuňáka s cibulí na sladkokyselo a pistáciovým pestem.


Na podzim se výběr přesune do srdce Toskánska a v zimě bude správný čas na „Alpský život“ s hříbkovým rizotem a brasatem na červeném víně. Na jaře osvěží „Chutě severu“, kde nechybí ossobuco s šafránovým rizotem či baccala alla vicentina.


„Naše sezónní menu je poctou regionální kuchyni – chceme hostům přiblížit autenticitu domácích italských chutí, tak jak je známe z rodinných kuchyní po celé Itálii,“ říká Gian Luca Petrone, jeden z hlavních šéfkuchařů Rossopomodoro. „Každý recept předáváme osobně místním kuchařům v Praze – vaříme s nimi, školíme je a dbáme na to, aby každý detail odpovídal italské tradici,“ dodává Marco Lentino, executive chef Rossopomodoro. Právě důraz na detail, respekt k osvědčeným recepturám a prvotřídní lokální ingredience jsou zárukou dokonalého výsledku na talíři.


Restaurace Rossopomodoro je místem, kde znají tajemství pravé italské kuchyně. Ke zdejším ikonickým pokrmům patří pizza Margherita a v menu nechybí ani další tradiční italské pokrmy, jako jsou krémové těstoviny, gnocchi či čerstvé saláty. První restaurace Rossopomodoro vznikla v roce 1998 v Neapoli, postupně se otevřelo dalších 60 podniků po celé Itálii. Dnes si díky Rossopomodoro mohou nefalšovanou neapolskou pizzu či spaghetti dopřát lidé v mnoha zemích, včetně České republiky. Buon Appetito!