Díky hořčíku umí naše tělo relaxovat

front.post
front.public: 06. 08. 2014
time03
Podle odhadů minimálně třetina Čechů trpí nedostatkem hořčíku (Magnesia). Dnešní běžná strava je totiž poměrně chudá na tento minerál, navíc lidské tělo vstřebává hořčík       z mnoha potravinových doplňků jen obtížně. Přitom Magnesium patří do skupiny tzv. esenciálních minerálů, tedy látek pro naše tělo naprosto nezbytných.

Hořčík je například zásadní pro normální činnost všech našich svalů i nervů, bez jeho pomoci je totiž tělo nedokáže uvolnit. Proto se nedostatek Magnesia mj. projevuje křečemi ve svalech, tiky, mravenčením, nadměrnou podrážděností, nespavostí, stresem.

 

S nedostatkem Magnesia se potýkají nejvíce lidé fyzicky aktivní, obzvlášť sportovci. „Fyzická zátěž a stres zvyšují spotřebu hořčíku. Tento minerál reguluje srdeční rytmus, umožňuje svalům se správně napínat a uvolňovat, snižuje krevní tlak a také je potřeba k výrobě ATP, což je hlavní zdroj energie v našich buňkách, který je navázán na ionty hořčíku,“ vysvětluje Josef Šverma, dlouholetý instruktor běhání.

Ovšem dostatečný přísun hořčíku je také zásadní pro těhotné ženy s ohledem na to, že jde o klíčový minerál odpovědný za správný růst plodu, jeho kostry a později zubů narozeného dítěte.  Další rizikovou skupinou jsou lidé ve středním a starším věku. Hořčík často chybí pacientům trpícím cukrovkou, ale i cévními příhodami, rakovinou, obezitou a dalšími civilizačními chorobami.

 

Ve stravě hořčíku ubývá

Magnesium je přirozeně obsaženo mj. v zelené listové zelenině, v banánech, celozrnných výrobcích, luštěninách, ořeších, mořských rybách či v minerálních vodách. Nicméně množí se informace vědců, že i v těchto potravinách se během let snižuje podíl hořčíku, což je dáno především jejich nešetrným pěstováním či přípravou. Strava bohatá na tuky a cukry negativně ovlivňuje schopnost vstřebávání Magnesia ze střev.

Optimální denní přísun hořčíku činní cca 300 mg, což je poměrně velké množství. Proto je často nezbytné jej doplňovat prostřednictvím doplňků stravy. Z hlediska snadného vstřebávání je ideální dodávat tento minerál prostřednictvím nápoje, jako je například Calm Magnesium. Jde o hořčíkový nápoj v prášku, který byl vyvinutý předním odborníkem na výživu Peterem Gillhamem a stal se nejprodávanějším doplňkem Magnesia v mnoha zemích. Představuje patentovaný postup, který přináší nejvstřebatelnější, nejefektivnější a rychle účinkující hořčík do těla. „Calm Magnesium je ve formě citronanu hořečnatého v iontové podobě s vyváženým pH, naše tělo jej velice snadno vstřebává na rozdíl od jiných „levnějších“ forem hořčíku. Proto je ulevující účinek téměř okamžitý,“ popisuje své zkušenosti s Calm Magnesiem instruktor běhání Josef Šverma.

 

Jak vlastně hořčík v těle funguje?

„Představte si, že při každé aktivitě se naše buňky mění. Když se buňka svalu stáhne a sval se napne, tak do buňky vchází vápník a ona se tak dostává do aktivního stavu. Aby se buňka mohla uvolnit a dostat do klidového stavu, je potřeba hořčík, který vytlačí vápník z buňky ven,“ vysvětluje Josef Šverma.

Pokud máme v těle nedostatek hořčíku, tak vlastně dochází k neustálé stimulaci buněk vápníkem, tedy nedojde k jejich žádoucímu uvolnění. Na tomto mechanismu si lze snadno představit právě projevy křečí, mravenčení, tiků, nespavosti, podrážděnosti či napětí.

Jednoduchý test, zda máte v těle dostatek hořčíku, si můžete udělat zde: http://www.darzprirody.cz/calm-magnesium/mate-zdravou-uroven-horciku/.