Zdravé a jednoduché pokrmy zvládne podle Jamieho uvařit zcela každý. Jeho kuchařské show aktuálně můžete sledovat na stanici TV Paprika, my vám nyní představíme vybrané Jamieho recepty.
Patříte k zastáncům kvalitních surovin a zdravého vaření? Pak je Jamie Oliver, kuchař dle vašeho gusta. Tento Brit dokáže z obyčejných a klasických surovin vykouzlit delikatesu, která bude pastvou pro oči a zároveň odzbrojí vaše chuťové buňky. Jako ukázku vaření z pořadů Jamieho letní vaření a Šetřímě s Jamiem (aktuálně vysílá stanice TV Paprika) jsme si pro vás exkluzivně připravili dva speciální recepty.
Křupavý lososový koláč z listového těsta
Přemýšlíte, co uvařit k obědu nebo byste si dali lehkou večeři? V tom případě je pro vás ideální volba následující recept. Zdravý a svěží lososový koláč z listového těsta okouzlí chuťové buňky díky křupavosti na povrchu a křehkosti uvnitř, jednoduše se vám rozplyne na jazyku. Tento pokrm má pouze 449 kalorií a jeho příprava vám zabere necelé 2 hodiny.
Suroviny (pro 6 osob)
- 3 pórky
- 2 velké cukety
- olivový olej
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 200 g uvařeného lososa
- 100 g sýru Feta
- citrón
- 3 velké vejce
- 250 g balíček listového těsta
- 15 g parmezánu
- okurka
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
Postup:
- Na hrubo nakrájený pórek a cukety zlehka osmahneme na olivovém oleji ve velké pánvi, na malém ohni. Přidáme snítky čerstvého tymiánu.
- Vaříme lehce po dobu 30 minut, do změknutí a zlatavé barvy. Prvních 15 minut však pánev přikryjeme pokličkou a nezapomeneme pravidelně míchat.
- Poté necháme zchladnout 5-10 minut.
- Předehřejeme si troubu na 80 stupňů, plynovou na stupeň 4.
- Přidáme lososa do ochlazené směsi, rozdrobíme Feta sýr a nastrouháme citrónovou kůru. Rozklepneme dvě vejce do směsi a dobře promícháme.
- Lehce potřeme olejem zapékací mísu okolo 30 cm, přes nádobu pak přeložíme listové těsto tak, aby nám překrývalo okraje a zároveň, abychom jim mohli překrýt i náplň. Ještě jednou se však ujistíme, že těsto překryje i směs.
- Těsto naplníme směsí s lososem. Náplň poté překryjeme převislým listovým těstem.
- Potřeme koláč olivovým olejem a posypeme nastrouhaným parmezánem.
- Pečeme v troubě na spodním roštu 45-50 minut nebo dle uvážení do zlatova a křupava.
- Mezitím si připravíme plátky salátu a okurky. Smícháme citronovou šťávu, extra panenský olivový olej a špetku soli a pepře. Tím pokapeme okurku a salát.
- Zeleninu přendáme spolu s koláčem na dřevěné prkýnko a můžeme servírovat.
Jehněčí burger na Marocký styl
„Mám rád, když maso zůstává při vaření svěží, krásné a přírodní,“ komentuje recept Jamie Oliver. Maso potřené suchou marinádou je základ tohoto receptu. Pojďme se společně podívat, co vše budeme potřebovat.
Suroviny (pro 6 osob)
- 600 g kvalitní jehněčí pleci, kterou následně umeleme
- olivový olej
- 6 měkkých housek na přípravu hamburgeru
- 6 vrchovatých polévkových lžic odtučněného jogurtu
- vrchovatá polévková lžíce harrisa pasty
- citrón
- extra panenský olivový olej
- hrst čerstvých mátových lístků
Suchá marináda
- čajová lžička mořské soli
- čajová lžička černého pepře
- ½ čajové lžičky kmínu
- čajová lžička mletého koriandru
- čajová lžička směsi koření ras el hanout nebo garam masala
- 1-2 čajové lžičky sladké uzené papriky
Salát
- salát (umytý a vysušený)
- ½ svazku čerstvé máty
- citrón
- extra panenský olivový olej
- ½ granátového jablka
- navíc hrst jedlých květů
Postup:
- Na suchou marinádu je potřeba smíchat všechny ingredience a dobře je promíchat.
- Rozdělte mleté maso na 6 kousků. Vytvořte z každého kousku kouli a poté stlačte do placky okolo 1,5 cm široké.
- Potřete maso jemně olejem a posypte suchou marinádou. Smažte na grilovací pánvi či grilu 6 až 7 minut z každé strany. Nemějte strach, že je maso spálené, tmavé zbarvení je pouze kombinace koření a zkaramelizovaného jehněčího tuku a kouře z grilu.
- Když bude maso téměř hotové, opečte housky na pánvi nebo grilu.
- V míse pak smíchejte lžíci jogurtu s harissa pastou. Pokapejte trochou citrónové šťávy a také trochou extra panenského olivového oleje.
- Servírujte s rozetřeným harissa jogurtem na opečené housce. Můžete přidat i více jogurtu, pokapat citrónovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a na vrch položit pár lístků čerstvé máty, která dodá potřebnou svěžest.
- Smíchejte listy salátu, máty a jedlých květin v míse. Pokapejte citrónovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a navrch přidejte semínka z granátového jablka.