Vařte zdravě a chutně podle Jamieho Olivera

front.post
front.public: 11. 06. 2014
time02
Nevíte co uvařit, když se teplota vzduchu blíží k 30 stupňům? Máte chuť na svěží a lehké jídlo, které ohromí vaše chuťové buňky a přitom uspokojí žaludek? Jamie Oliver, světově proslavený anglický šéfkuchař, vám s nadšením ukáže, co a jak uvařit a správně naservírovat.

 

Zdravé a jednoduché pokrmy zvládne podle Jamieho uvařit zcela každý. Jeho kuchařské show aktuálně můžete sledovat na stanici TV Paprika, my vám nyní představíme vybrané Jamieho recepty.

 

Patříte k zastáncům kvalitních surovin a zdravého vaření?  Pak je Jamie Oliver, kuchař dle vašeho gusta. Tento Brit dokáže z obyčejných a klasických surovin vykouzlit delikatesu, která bude pastvou pro oči a zároveň odzbrojí vaše chuťové buňky. Jako ukázku vaření z pořadů Jamieho letní vaření a Šetřímě s Jamiem (aktuálně vysílá stanice TV Paprika) jsme si pro vás exkluzivně připravili dva speciální recepty.

 

Křupavý lososový koláč z listového těsta

Přemýšlíte, co uvařit k obědu nebo byste si dali lehkou večeři? V tom případě je pro vás ideální volba následující recept. Zdravý a svěží lososový koláč z listového těsta okouzlí chuťové buňky díky křupavosti na povrchu a křehkosti uvnitř, jednoduše se vám rozplyne na jazyku. Tento pokrm má pouze 449 kalorií a jeho příprava vám zabere necelé 2 hodiny.

 

Suroviny (pro 6 osob)

 


  • 3 pórky

  • 2 velké cukety

  • olivový olej

  • 2 snítky čerstvého tymiánu

  • 200 g uvařeného lososa

  • 100 g sýru Feta

  • citrón

  • 3 velké vejce

  • 250 g balíček listového těsta

  • 15 g parmezánu

  • okurka

  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje


Postup:

  • Na hrubo nakrájený pórek a cukety zlehka osmahneme na olivovém oleji ve velké pánvi, na malém ohni. Přidáme snítky čerstvého tymiánu.

  •  Vaříme lehce po dobu 30 minut, do změknutí a zlatavé barvy. Prvních 15 minut však pánev přikryjeme pokličkou a nezapomeneme pravidelně míchat.

  • Poté necháme zchladnout 5-10 minut.

  • Předehřejeme si troubu na 80 stupňů, plynovou na stupeň 4.

  • Přidáme lososa do ochlazené směsi, rozdrobíme Feta sýr a nastrouháme citrónovou kůru. Rozklepneme dvě vejce do směsi a dobře promícháme.

  • Lehce potřeme olejem zapékací mísu okolo 30 cm, přes nádobu pak přeložíme listové těsto tak, aby nám překrývalo okraje a zároveň, abychom jim mohli překrýt i náplň. Ještě jednou se však ujistíme, že těsto překryje i směs.

  • Těsto naplníme směsí s lososem. Náplň poté překryjeme převislým listovým těstem.

  • Potřeme koláč olivovým olejem a posypeme nastrouhaným parmezánem.

  • Pečeme v troubě na spodním roštu 45-50 minut nebo dle uvážení do zlatova a křupava.

  • Mezitím si připravíme plátky salátu a okurky. Smícháme citronovou šťávu, extra panenský olivový olej a špetku soli a pepře. Tím pokapeme okurku a salát.

  • Zeleninu přendáme spolu s koláčem na dřevěné prkýnko a můžeme servírovat.


 

 

Jehněčí burger na Marocký styl

 

„Mám rád, když maso zůstává při vaření svěží, krásné a přírodní,“ komentuje recept Jamie Oliver.  Maso potřené suchou marinádou je základ tohoto receptu. Pojďme se společně podívat, co vše budeme potřebovat.

Suroviny (pro 6 osob)


  • 600 g kvalitní jehněčí pleci, kterou následně umeleme

  • olivový olej

  • 6 měkkých housek na přípravu hamburgeru

  • 6 vrchovatých polévkových lžic odtučněného jogurtu

  • vrchovatá polévková lžíce harrisa pasty

  • citrón

  • extra panenský olivový olej

  • hrst čerstvých mátových lístků


Suchá marináda

  • čajová lžička mořské soli

  • čajová lžička černého pepře

  • ½ čajové lžičky kmínu

  • čajová lžička mletého koriandru

  • čajová lžička směsi koření ras el hanout nebo garam masala

  • 1-2 čajové lžičky sladké uzené papriky


Salát

  • salát (umytý a vysušený)

  • ½ svazku čerstvé máty

  • citrón

  • extra panenský olivový olej

  • ½ granátového jablka

  • navíc hrst jedlých květů


Postup:

  • Na suchou marinádu je potřeba smíchat všechny ingredience a dobře je promíchat.

  • Rozdělte mleté maso na 6 kousků. Vytvořte z každého kousku kouli a poté stlačte do placky okolo 1,5 cm široké.

  • Potřete maso jemně olejem a posypte suchou marinádou. Smažte na grilovací pánvi či grilu 6 až 7 minut z každé strany. Nemějte strach, že je maso spálené, tmavé zbarvení je pouze kombinace koření a zkaramelizovaného jehněčího tuku a kouře z grilu.

  • Když bude maso téměř hotové, opečte housky na pánvi nebo grilu.

  • V míse pak smíchejte lžíci jogurtu s harissa pastou. Pokapejte trochou citrónové šťávy a také trochou extra panenského olivového oleje.

  • Servírujte s rozetřeným harissa jogurtem na opečené housce. Můžete přidat i více jogurtu, pokapat citrónovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a na vrch položit pár lístků čerstvé máty, která dodá potřebnou svěžest.

  •  Smíchejte listy salátu, máty a jedlých květin v míse. Pokapejte citrónovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a navrch přidejte semínka z granátového jablka.